De ce apar petele de la nivelul pielii și ce putem face pentru a le evita

Fiecare dintre noi are o anumită culoare a pielii, aceasta fiind dată de cantitatea de melanină din organism, pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor UV. În anumite situații, însă, se pot produce dezechilibre ale melaninei, rezultând în pete de hiperpigmentare a pielii. Cum apar acestea și cum pot fi evitate?

  • Expunerea excesivă la soare

Razele UV penetrează epiderma și stimulează producția de melanină în cantități mari. Atunci când acestea nu sunt distribuite uniform la suprafața pielii, excesul de melanină ajunge doar în anumite puncte, astfel creându-se zone hiperpigmentate. Expunerea la ore nepotrivite (11-16) sau în mod excesiv determină cu timpul apariția petelor. Odată cu trecerea anilor, celulele îmbătrânesc și sunt mult mai predispuse la hiperpigmentare. Zonele în care acestea apar cel mai des sunt față, gât și mâini. Trebuie reținut că indiferent de tipul de ten, acestea afectează aproximativ 90% dintre adulții de peste 50 de ani.

  • Modificări hormonale și medicamente ce cauzează modificări hormonale ( ex. anticoncepționale)

La unele femei, modificările hormonale din timpul sarcinii produc aceste pete ale pielii, în special în partea superioară a feței și devin mult mai vizibile în timpul verii, accentuându-se din cauza razelor UV. Din fericire, în cele mai multe cazuri, acestea nu sunt definitive, ele dispărând după naștere, odată cu dezechilibrul hormonal.

  • Funcționarea necorespunzătoare a anumitor organe interne

Apariţia petelor poate fi de asemenea un semnal de alarmă al tractului gastro-intestinal. În special, petele pigmentare însoţesc gastritele cronice, calculii, diferite tipuri de hepatită.

  • Insuficiența vitaminelor și mineralelor

Insuficienţa vitaminelor A, C, E, a mineralelor (seleniu, zinc), aminoacizilor (triptofan, tirozină) şi intoxicarea organismului pot determina apariția petelor.

Ce trebuie să faci pentru a preveni apariția petelor?

  • Cel mai bun mod de a ne proteja pielea de hiperpigmentare, indiferent de vârstă, este să folosim creme cu protecție solară, dar și să avem grijă cât și când ne expunem. Factorul de protecție pe timp de iarnă ar trebui să fie de minimum 30, respectiv 50 în zilele cu zăpadă și în zilele de vară. Totodată, înainte și în timpul expunerii putem lua suplimente alimentare care ne ajută pielea să facă față radiațiilor.
  • Vara evită procedurile cosmetice care îți produc fotosensibilitate la nivelul pielii. Câteva dintre acestea sunt exfolierea chimică, operațiile estetice, epilarea cu laser, etc. Consultă medicul dermatolog înainte să faci proceduri de genul acesta.

 

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *